Sunday, 18 September 2022 06:39

Loslaten met je lijf

De lange, warme (na)zomer gaat langzaam over in de herfst. Komende week start de herfst, wanneer dag en nacht even lang zijn. Voor mijzelf altijd even wennen: van een periode van vol op activiteit weer meer naar binnen keren.

Dit jaar speelt dat extra, omdat ik volgende week met zwangerschapsverlof ga. In de zomervakantie waren we nog druk bezig met allerlei verbouwingen in en om het huis, maar ook die lopen nu ten einde. Vandaag wordt de badkamer nog verbouwd, maar ik hoop dat die vanavond (op het schilderwerk na) af is en ik de rest van het huis weer stofvrij kan maken. En dan: tijd voor rust en ontspanning. Maar ook voor loslaten. Loslaten van de dingen die niet handig meer gaan, met grote buik en sneller moe zijn. Loslaten van verwachtingen over hoe het leven straks zal veranderen. En loslaten van allerlei dingen die tot dusver vanzelfsprekend waren.

De herfst nodigt ons uit om naar binnen te keren en los te laten wat we niet meer nodig hebben. Zoals de bomen hun blad laten vallen, kunnen ook wij de voedingsstoffen in onszelf opslaan en dan loslaten wat niet langer past of nodig is. Loslaten kan moeilijk of pijnlijk zijn, maar het brengt ook ruimte. Ruimte voor nieuwe plannen, groei en bloei.

In de boeken over vrije geboorte die ik lees gaat het veel over loslaten. Nadruk op de ademhaling, je terugtrekken in je bubbel en meegaan met de flow van je lichaam. Vooral het loslaten van je gedachten en ‘in je hoofd zitten’. Loslaten gaat namelijk gemakkelijker wanneer je je op je lichaam in plaats van op je hoofd focust. Gedachten als ‘dit zou anders moeten zijn’ en ‘waarom overkomt dit mij nu altijd’ maken het lastiger om mee te bewegen met de veranderingen van het leven. Veranderingen die we niet altijd kiezen, maar die wel gebeuren.

Loslaten met je lijf
Vaak focussen we ons bij loslaten op ons hoofd en onze gedachten, terwijl (bij een geboorte zeker, maar ook bij allerlei andere vormen van loslaten) ons lichaam de sleutel kan vormen. Veel van wat we meemaken slaan we in de een of andere vorm op in ons lijf. Denk maar aan vastzittende schouders of nek wanneer je veel stress ervaart of een knoop in je buik als je tegen iets spannends opziet. Ook andere ervaringen kun je in je lichaam opslaan. Tijdens de regressieopleiding die ik een aantal jaren geleden volgde, gingen we bij elke herbeleving op zoek naar de plek in het lichaam waar het z’n uitwerking heeft gehad. Een dichtgeknepen keel waardoor je je nu niet durft uit te spreken of een bal van verdriet in je borstgebied die je nu belemmert om je open te stellen voor anderen. Vaak zijn we ons er niet zo van bewust dat we ervaringen, gevoelens en emoties in ons lichaam opslaan. Maar telkens wanneer we iets onderdrukken of wegduwen, vindt het daar een plek.

De herfst, de natuurlijke tijd voor het thema loslaten, is een mooi moment om je lichaam te helpen in het loslaten van stress, spanningen, emoties of andere vastzittende ervaringen. Alles wat zich het afgelopen jaar heeft opgehoopt kun je gaan ontdekken en waar nodig loslaten. Loslaten van wat in je lijf zit gaat op een andere manier dan loslaten van je gedachten. Daarbij zou je je eerder kunnen richten op meditatie, mindfulness of affirmaties. Bij het loslaten met je lijf is het juist de bedoeling om in actie te komen en je hoofd zoveel mogelijk buiten beschouwing laten. Voelen, bewegen, dansen en zingen vormen de taal van je lichaam.

Met deze visualisatie ga je eerst op zoek naar plekken in je lichaam waar mogelijke blokkades zitten en je zet je ademhaling in om deze los te laten.