De hara is het gebied rondom je navel. Wanneer je je handen op je buik legt om er naartoe te ademen, leg je die meestal automatisch op je hara. Waar in de westerse samenleving onze focus ligt op ons hoofd en mensen denken dat hun ‘ik’ daar zetelt, denkt men daar in de oosterse samenleving heel anders over.

Vorige keer had ik er helemaal geen last van (gelukkig maar, want toen zaten we net voor Emily geboren werd nog middenin een badkamerverbouwing), maar de laatste tijd voel ik behoorlijk wat nesteldrang. Ik ben volop aan het schoonmaken, opruimen en ordenen in huis.

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje bezig en na een periode van kou en sneeuw draait het jaarwiel komende week richting februari. In vroeger tijden werden bij alle Indo-Europese volkeren begin februari ploeg- en zaaifeesten gehouden. Ze vierden de prille lente en het nieuwe leven dat nog in de buik van de aarde sluimert.

Deze geleide visualisatie komt uit de schriftelijke cursus – Leven volgens het jaarwiel. Met deze visualisatie verbind je je met je hartgebied, zodat je zowel verbonden met jezelf als met de ander kunt zijn.

Midwinter is de viering die de kortste dag van het jaar markeert. Deze valt dit jaar op 22 december. Het is een feest dat we qua symboliek allemaal wel herkennen vanuit Kerstmis. Of eigenlijk is het andersom,

Nu we met Emily een fijn ritme hebben gevonden en ik tijdens de nachten voldoende kan slapen, ontstond er meer ruimte om met m’n andere interesses verder te gaan. Ik ben volop bezig geweest in m’n viltatelier (vandaar ook weer wat nieuwe seizoenskaarten) en met het herschrijven van m’n volgende boek.

Vanavond zijn dag en nacht even lang. Dit moment wordt ook wel de lente-equinox genoemd. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar. Dit jaar valt dat op maandagavond, rond half 11. Het duidt de start van een nieuw seizoen aan waarin de dagen op het noordelijk halfrond zullen lengen en de nachten steeds korter worden. De zon wint aan kracht en voorziet de natuur van warmte en licht.

Maart roert z’n staart met de ene dag sneeuw en de andere bijna 20 graden hier in het zuiden. De lente is in aantocht: tijd voor een nieuw begin. De bolletjes in de tuin zorgen voor de nodige kleur en weldra zullen de dagen langer zijn dan de nachten. De vruchtbaarheid van de aarde keert terug en de natuur ontwaakt.

Begin februari is een perfect moment om goede voornemens te formuleren. Oudjaar is daarvoor eigenlijk wat te vroeg in het jaar omdat we dan vooral in onszelf mogen kruipen in plaats van al vooruit kijken, maar je kunt die ideeën natuurlijk als basis gebruiken om je plannen nu wat concreter te maken. Waar kijk je naar uit? Wat wil je graag gaan bereiken? Wat wil je minder en wat wil je meer in je leven?
Misschien heb je al duidelijke plannen, maar wellicht ben je daar nog niet mee bezig geweest. Deze schone lei-visualisatie kan je dan helpen.

Precies een jaar geleden rond 1 februari raakte ik zwanger. Een bijzonder passend moment in het jaar, want het kenmerk van deze periode is dat het nieuwe leven nog in de buik van de aarde verblijft. Je hoeft echter niet zwanger te zijn om de energie van deze periode te ervaren. De prille lente kun je ervaren als een nieuwe start en dat je zin krijgt om schoon schip te maken. Letterlijk, door je huis eens flink te boenen, maar ook figuurlijk door de ruimte die is ontstaan door het loslaten van de afgelopen maanden opnieuw te vullen.