Vanavond zijn dag en nacht even lang. Dit moment wordt ook wel de lente-equinox genoemd. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar. Dit jaar valt dat op maandagavond, rond half 11. Het duidt de start van een nieuw seizoen aan waarin de dagen op het noordelijk halfrond zullen lengen en de nachten steeds korter worden. De zon wint aan kracht en voorziet de natuur van warmte en licht.

Maart roert z’n staart met de ene dag sneeuw en de andere bijna 20 graden hier in het zuiden. De lente is in aantocht: tijd voor een nieuw begin. De bolletjes in de tuin zorgen voor de nodige kleur en weldra zullen de dagen langer zijn dan de nachten. De vruchtbaarheid van de aarde keert terug en de natuur ontwaakt.

Begin februari is een perfect moment om goede voornemens te formuleren. Oudjaar is daarvoor eigenlijk wat te vroeg in het jaar omdat we dan vooral in onszelf mogen kruipen in plaats van al vooruit kijken, maar je kunt die ideeën natuurlijk als basis gebruiken om je plannen nu wat concreter te maken. Waar kijk je naar uit? Wat wil je graag gaan bereiken? Wat wil je minder en wat wil je meer in je leven?
Misschien heb je al duidelijke plannen, maar wellicht ben je daar nog niet mee bezig geweest. Deze schone lei-visualisatie kan je dan helpen.

Precies een jaar geleden rond 1 februari raakte ik zwanger. Een bijzonder passend moment in het jaar, want het kenmerk van deze periode is dat het nieuwe leven nog in de buik van de aarde verblijft. Je hoeft echter niet zwanger te zijn om de energie van deze periode te ervaren. De prille lente kun je ervaren als een nieuwe start en dat je zin krijgt om schoon schip te maken. Letterlijk, door je huis eens flink te boenen, maar ook figuurlijk door de ruimte die is ontstaan door het loslaten van de afgelopen maanden opnieuw te vullen.

De natuur laat ons zien dat we niet altijd hoeven te groeien of bloeien. Er is een tijd voor groei en bloei, zeker, maar het is niet nodig (of wenselijk) om dat constant vol te houden. Na een periode van groei mag een periode van verval volgen. En tegenover de drukke energie van de zomer staat de stille energie van de winter. De winter nodigt ons uit om naar binnen te keren en vanuit daar je leven te beschouwen. In de drukte van alledag staan we daar weinig bij stil, terwijl je juist vanuit stilstand kunt zien of je nog wel op het pad bent dat je wil bewandelen. Deze periode is geschikt om jezelf af te vragen of je gelukkig bent en op welke gebieden wel en welke gebieden niet. Het is geen tijd om meteen grootse veranderingen door te voeren als je erachter komt dat je iets zou willen aanpassen. Juist het beschouwen staat nu centraal, niet het veranderen. Daar is de energie van de lente geschikter voor.

Kerstmis en Oudjaar staan voor de deur. Hoewel voor veel mensen juist een drukke periode met alle sociale ‘verplichtingen’ nodigt de natuur ons uit om naar binnen te keren en een periode van rust in te gaan. Dit thema was voor mij erg actueel met de kraamtijd. Wie al langer meeleest weet dat ik een echt zomermens ben, zowel door het warme weer als door de bijpassende energie. Ik floreer bij actie, bezig zijn, lijstjes afvinken en doen. De winter heb ik lange tijd het minst fijne seizoen gevonden; nietsdoen, rust en stilte pasten niet bij me.

Vandaag is het Halloween, een feest dat gekoppeld is aan de overgangsfase van herfst naar winter. Halloween koppelen we vaak aan de dood: de overgang van leven naar sterven, van bestaan naar niet bestaan. Toch past deze overgangsperiode net zo goed bij de overgang van ‘niet zijn’ naar ‘zijn’. Een ervaring waar wij zelf middenin zitten met de geboorte van onze dochter. Het nieuwe leven was al een hele tijd voelbaar in mijn buik en zelfs zichtbaar op echo’s, maar pas tijdens de bevalling verandert de daadwerkelijke vorm van dit nieuwe leven. Na de bevalling is ze opeens ‘op aarde’.

Tijdens deze visualisatie gaan we op zoek naar plekken in je lichaam waar je angsten, verdriet, boosheid, spanningen of stress hebt opgeslagen. Door middel van je ademhaling kun je proberen deze plekken vrij te maken en blokkades op te heffen.

De lange, warme (na)zomer gaat langzaam over in de herfst. Komende week start de herfst, wanneer dag en nacht even lang zijn. Voor mijzelf altijd even wennen: van een periode van vol op activiteit weer meer naar binnen keren.

Augustus is de perfecte tijd om aan de slag te gaan met het thema dankbaarheid. Daar kun je op allerlei manieren aandacht aan schenken en een ervan is het maken van een collage.