Wednesday, 01 February 2023 08:43

Schone lei-visualisatie

Begin februari is een perfect moment om goede voornemens te formuleren. Oudjaar is daarvoor eigenlijk wat te vroeg in het jaar omdat we dan vooral in onszelf mogen kruipen in plaats van al vooruit kijken, maar je kunt die ideeën natuurlijk als basis gebruiken om je plannen nu wat concreter te maken. Waar kijk je naar uit? Wat wil je graag gaan bereiken? Wat wil je minder en wat wil je meer in je leven?
Misschien heb je al duidelijke plannen, maar wellicht ben je daar nog niet mee bezig geweest. Deze schone lei-visualisatie kan je dan helpen.

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken meditatie

‘Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Voel hoe je met elke uitademing meer en meer loslaat en hoe je met elke inademing meer en meer in het nu terecht komt. Alle gedachten over het verleden en de toekomst laat je voorbij drijven en je brengt je aandacht steeds terug naar je ademhaling. In en uit. In en uit.

Stel je dan voor dat je in een prettige ruimte bent. Ergens waar jij je veilig voelt. Aan de muur hangt een groot krijtbord, zoals je die vroeger op school had. Dit bord is jouw leven van dit moment. Staat het vol met allerlei taken of rollen die je hebt? Waar ben je allemaal mee bezig? Bekijk het bord maar eens goed. Telkens wanneer je aan een bepaalde rol of taak denkt, verschijnt die als vanzelf op het bord. Sta je er weleens bij stil hoeveel verschillende dingen je aan het doen bent?

Onder het bord ligt een borstel. Pak hem maar eens op. Is het een frisse nieuwe borstel, nog weinig gebruikt om iets van taken weg te vegen? Of is je borstel stoffig van de keren dat je voorheen schoon schip maakte? Houd hem maar in je hand en ga voor het bord staan. Veeg dan alle rollen en alle taken uit, ook de dingen die je misschien wil houden. Alles wordt weggevaagd door het vegen met de borstel.

Doe een paar stappen achteruit en klop de borstel maar eens goed uit. Komt er veel stof uit? Kijk dan weer naar het bord, dat lege vlak. Als een grote schone lei, letterlijk en figuurlijk. Hoe voelt dat aan? Geeft het je een gevoel van ruimte of boezemt het je angst in?

Waarmee zou je het willen vullen? Niet met taken die moeten of als verplichtingen voelen. Maar met wat jij echt zou willen. Neem een krijtje en begin maar te schrijven. Waar wil jij de komende tijd meer energie in steken? Waar wil jij mee bezig zijn? Schrijf zoveel op als voor jou goed voelt en neem daar even de tijd voor.

Doe dan weer een paar stappen achteruit en bekijk je bord. Staat er veel of weinig? Wat springt er voor je uit? Kun je een rode draad ontdekken? Weet dat je op elk moment naar deze plek terug kunt keren, dingen kunt uitvegen of toevoegen. Het is jouw bord. Jouw leven.

Sluit dan je ogen en breng je aandacht terug naar je ademhaling. In en uit. In en uit. Laat je ademhaling je weer helemaal naar het hier en nu terugbrengen. Open wanneer je daaraan toe bent je ogen.'