Prikkels in de winter

De natuur laat ons zien dat we niet altijd hoeven te groeien of bloeien. Er is een tijd voor groei en bloei, zeker, maar het is niet nodig (of wenselijk) om dat constant vol te houden. Na een periode van groei mag een periode van verval volgen. En tegenover de drukke energie van de zomer staat de stille energie van de winter. De winter nodigt ons uit om naar binnen te keren en vanuit daar je leven te beschouwen. In de drukte van alledag staan we daar weinig bij stil, terwijl je juist vanuit stilstand kunt zien of je nog wel op het pad bent dat je wil bewandelen. Deze periode is geschikt om jezelf af te vragen of je gelukkig bent en op welke gebieden wel en welke gebieden niet. Het is geen tijd om meteen grootse veranderingen door te voeren als je erachter komt dat je iets zou willen aanpassen. Juist het beschouwen staat nu centraal, niet het veranderen. Daar is de energie van de lente geschikter voor.

Prikkels
Eén van de dingen die me opviel uit de kraamtijd was hoe zeer ik overprikkeld raakte tijdens de eerste keer boodschappen doen. Ik had ernaar uitgekeken om weer op de fiets te kunnen stappen en even naar het winkelcentrum te kunnen rijden. Na drie weken waren m’n hechtingen grotendeels genezen en durfde ik het aan om een stukje te fietsen. Van de drie items die ik wilde halen, wist ik er eentje echt niet meer toen ik eenmaal in de winkel was. Terwijl ik normaal gesproken een heel lijstje in m’n hoofd heb als ik inkopen ga doen. Gelukkig kon ik Jurre appen die me vertelde wat er ontbrak. “Wist je het echt niet meer?”, vroeg hij bij thuiskomst. Hij is meestal degene met een chaotisch hoofd. Maar nee, toen ik eenmaal in dat winkelcentrum rondliep tussen al die mensen, met al die winkels en al die producten in de supermarkt, had ik geen idee meer wat dat derde item was. En toen ik eenmaal weer thuis was, was ik kapot.

We zijn gewend om in een wereld vol prikkels te (over)leven, maar wanneer je er een tijdje tussenuit bent valt je pas weer op hoeveel dat er eigenlijk zijn. Dat viel me na corona ook op, al was ik dat in het afgelopen jaar weer vergeten. De kraamtijd bracht dat echter helemaal terug. Maar wat als je geen kraamtijd hebt, of überhaupt vrij tijdens de feestdagen? Hoe kun je dit dan implementeren in je drukke leven? Dan kun je je niet zomaar onttrekken aan al die prikkels om stilte te ervaren en is er geen klein mensje dat je hier dagelijks aan herinnert.

Een manier om de energie van de winter toe te passen is door bewust tijd vrij te maken. Zelfs in je drukke leven van alledag zijn er momenten te vinden die ‘stil’ zijn. Vaak zijn het momenten dat je voor de tv gaat zitten, je mobiel erbij pakt of de iPad aanzet. Momenten waarop je ook ervoor kunt kiezen om wat te mijmeren, ademhalingsoefeningen te doen of simpelweg bewust zijn dat je hier nu bent. Je kunt voor bewust-zijn een blok vrijmaken in je agenda, maar je kunt ook kleine momenten pakken wanneer ze zich voordoen. Even vijf keer diep in- en uitademen als je voor de kassa wacht. Je ogen even sluiten wanneer je je huis binnenstapt na een dag werken en bewust de overgang tussen ‘werk’ en ‘thuis’ ervaren. Of na het eten niet je social media checken, maar eerst tien minuten nadenken over waar je die avond echt zin in hebt. En kijk eens of je één of twee dingen van je klussenlijstje weg kunt strepen, zodat je wat meer vrije tijd overhoudt. Het zijn kleine veranderingen die ervoor kunnen zorgen dat je midwinterperiode als een tijd van bezinning aanvoelt en niet hetzelfde als de rest van het jaar. Dit samen doen met de mensen om je heen kan het extra waardevol maken en helpen om het vol te houden.

Ook voor mij zal het een uitdaging blijven om vast te houden aan stilte en rust, maar ik zie er inmiddels wel de enorme waarde van in. Zeker nu ik een klein meisje heb dat bijna dagelijks lijkt te veranderen en van wie ik alles heel bewust wil meemaken. Jezelf toestaan om te bezinnen of zelfs te niksen is in mijn ogen de eerste stap. Vind je het lastig om daarmee aan de slag te gaan? Beluister dan de meditatie van vorig jaar eens: Leegtemeditatie

Read 180 times