Tuesday, 27 July 2021 09:00

Dankbaarheidsdagboek

Wanneer je het lastig vindt om in de drukte van alledag regelmatig stil te staan bij de dingen waar je van geniet of waar je dankbaar voor bent, kun je een eenvoudige oefening doen. Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboekje kan dan echt helpen. 

Elke avond schrijf je 2 of 3 dingen op waar je die dag dankbaar voor was. Dat kunnen kleine of grote dingen zijn. Als het maar iets is waar je blij mee bent en dankbaarheid voor kunt ervaren. Zelfs in de meest moeilijke periodes van je leven zijn er dingen waar je dankbaarheid voor kunt voelen. Als je het een tijdje doet, kun je ook wat variatie aanbrengen. Bijvoorbeeld elke maandag 3 dingen beschrijven waar je dankbaar voor bent die te maken hebben met werk. En op donderdag 3 gelukkige momenten met je partner. 

Zelf heb ik dit lange tijd gedaan toen ik in een drukke periode zat en veel stress ervoer. Niet alleen liet het me elke dag bewust terugkijken op de dag en stilstaan bij wat er wel fijn was of goed ging. Maar het werkte ook door in mijn dagen. Ik ging met andere ogen kijken naar wat ik tegenkwam en ging daadwerkelijk meer genieten. Ook viel het me op dat gaandeweg de lijstjes veranderden. Van eerst vooral de focus op dingen die ik had afgerond (want ieder ding dat klaar was, zorgde voor wat rust in mijn hoofd), naar steeds meer kleine geluksmomenten. Het is mooi om die ontwikkeling in jezelf te ervaren en door een dankbaarheidsdagboekje kun je die goed volgen. Je kunt er echt een dagboek voor gebruiken, maar een mooi schrift of een simpel schrijfblok voldoet ook prima. Augustus is het perfecte moment om hiermee te starten.