Friday, 29 January 2021 09:52

Vroege voorjaarsvisualisatie

Plannen maken
1 februari is een perfect moment om wensen of verlangens om te zetten in concrete plannen. Met Midwinter stond stilstaan, bezinnen en de balans opmaken centraal. Nu, begin februari, kunnen de ideeën die daaruit ontstonden meer vorm krijgen. Ook nu hoef je er nog niet volop mee aan de slag: het is een tijd om je te verheugen, vooruit te kijken en je doelen steeds duidelijker voor ogen te zien.

De energie van de natuur in het prille voorjaar kan je daarbij helpen. Als je met oudjaar goede voornemens hebt uitgesproken, is dit een mooi moment om te (her)formuleren en concreter te maken. Wat wil je nou eigenlijk echt? Deze visualisatie kan je daarbij helpen. En waarom wil je dit? Wat zou er anders voelen wanneer je je doel hebt bereikt? De onderstaande visualisatie kan je daarbij helpen. Onderaan vind je een link naar de ingesproken versie.

Voorjaarsvisualisatie
Deze visualisatie kun je ook erg goed buiten doen, met een dikke trui aan of een warme deken omgeslagen.

“Ga ontspannen zitten en haal een paar keer wat dieper adem. Voel hoe de frisse lucht door je neus naar binnen komt en hoe je de verwarmde lucht weer uitblaast. Met elke inademing haal je de prille lente-energie naar binnen. En met elke uitademing laat je meer en meer los. Alles wat je nu niet nodig hebt aan gedachten en gevoelens blaas je via je uitademing naar buiten.

Probeer of het lukt om je adem onderin je buik te laten komen. Forceer het niet en kijk of het lukt door alleen die intentie te zetten. Ademen naar je buik. Voel hoe je buikwand uitzet als je inademt en weer afplat als je uitademt. In, en uit. Je buik of hara is het middelpunt van je lichaam. Je kern. De zonnevlecht is het chakra dat met deze plek verbonden is en de kleur die hoort bij je zonnevlecht is geel. Stel je voor hoe je met elke inademing geel licht onderin je buik brengt. En met elke uitademing kun je eventuele donkere kleuren die in je buik zitten, naar buiten blazen. Zo wordt je buik steeds helderder en helderder, als de zon die aan kracht wint.

Dan voel je plotseling hoe de aarde onder je begint te rommelen. Op de plek waar je zit, ontstaat een opening in de aarde en jij valt dieper en dieper naar beneden. Je rolt jezelf op tot een bal en geeft je over aan de beweging. Als je je ogen opendoet, is het pikkedonker. Je bent zacht geland, op een soort mosachtige ondergrond. Het ruikt muf en vochtig. Je voelt met je handen om je heen en merkt dat je in een heel kleine holte zit. De muren voelen koel en vochtig aan. Op sommige plekken voel je mos. De aarde is boven je gesloten en misschien geeft dat idee je een onrustig of angstig gevoel. Probeer het toe te laten, leg je handen op je buik en breng je aandacht weer naar je ademhaling.

Zodra je je focust en je ademhaling rustiger wordt, zie je een flauw schijnsel. Het schijnsel komt uit jouw buik: het is je zonnevlecht die steeds feller en feller schijnt. Gevoed door de adem. Zo zit je even, diep in de aarde, in je eigen licht. Je zonnevlecht is de plek van de wil. De vraag die daarbij hoort is: Wat wil ik? De vraag lijkt diep uit jezelf omhoog te komen. Hoe feller het licht van je zonnevlecht, hoe helderder de vraag. Wat wil ik? Wat wil ik? Wat wil ik?

Sluit je ogen en laat de beelden, gevoelens en indrukken uit je omhoog komen. Probeer niet te denken, maar houd je aandacht bij je buik. Voel de adem onder je handen. Je buik weet wat jij wil, wat goed voor jou is. Die weet je pad.

Plotseling voel je van alles bewegen. Uit je ruggengraat en benen groeien wortels naar beneden en uit je kruin en armen een stengel naar boven. Je wordt door de aarde geduwd, alsof je je steeds verder uitrekt. Dan kom je opeens boven de aarde uit en je wordt verblindt door het zonlicht. Nog feller dan jouw licht, nog krachtiger en vol leven. Dit is de lentekracht. De kracht van nieuw leven. De energie waar jij uit mag putten om jouw plannen uit te gaan voeren. Je voelt je wortels diep in de aarde en de warmte van de zon. Jij bent het middelpunt.

Focus je dan weer op je ademhaling en voel hoe je lichaam z’n normale vorm aanneemt. De energie blijft, opgeslagen rondom je zonnevlecht. Je komt langzaam terug met je bewustzijn, helemaal in het hier en in het nu. Haal nog een paar keer wat dieper adem en open, wanneer je daaraan toe bent, je ogen.”

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken voorjaarsvisualisatie