Tuesday, 27 July 2021 08:47

Dankbaarheid door loslaten

In augustus staan we stil bij de overvloed van de natuur. Vroeger vierde men begin augustus grote oogstfeesten wanneer van het eerste graan brood werd gebakken.

Hoewel het nog erg warm kan zijn, beginnen de dagen alweer te korten. Veel culturen vertellen mythen over het opofferen van de zonnegod in deze tijd van het jaar. Een opoffering die nodig was, want als de zon alleen maar sterker en sterker zou worden dan verschroeit alles op aarde. Ongebreidelde groei zorgt voor excessen, juist de balans tussen groei en verval houdt het leven in stand.

Vaak helpt moeten loslaten bij het ervaren van dankbaarheid, een thema dat goed past bij deze periode. In de visualisatie die ik voor deze tijd van het jaar heb geschreven ervaar je het ultieme loslaten en hoe dat kan bijdragen aan dankbaarheid.

Dankbaarheid
De visualisatie kan best een heftige uitwerking hebben. Het is niet niks om het aardse leven los te laten. Het kan gevoelens van spijt, schuld, boosheid of verdriet oproepen. En vaak ook angst, zowel voor het loslaten van wat is geweest als de vele dingen die dan nooit meer zullen zijn. Vaak bestempelen we deze emoties als negatief en hoewel een teveel ervan inderdaad schadelijk kan zijn, bestaan deze gevoelens net zo goed als vreugde en geluk. Het ervaren van deze gevoelens in zo’n visualisatie kan helpen om bewuster in je leven te staan. Wat wil ik eigenlijk? Welke dingen heb ik mogelijk opgeofferd? Welke delen of kanten van mezelf?

We leren al jong dat we niet alles kunnen krijgen wat we willen. Dat is een belangrijke les om te leren en zorgt ervoor dat we dankbaar kunnen zijn voor alles wat we wel hebben. Maar het kan ook inhouden dat we daaruit leren dat er veel is wat niet kan. Omdat het te hoog gegrepen is, omdat het gevaarlijk is of omdat het simpelweg niet hoort. Stilstaan bij je dood en het loslaten van het leven kan dergelijke ideeën aan de kaak stellen. Want kloppen ze eigenlijk nog wel? Is het inderdaad niet mogelijk wat je zou willen? Of ben je te veel bezig geweest met het voldoen aan andermans verwachtingen en het pad lopen dat ‘zo hoort’ dat je delen van jezelf verwaarloost?

De les van augustus is die van overvloed en van dankbaarheid kunnen ervaren voor alles wat je ontvangt en doet. Het plukken van de vruchten van gedane arbeid. En dankbaarheid voor het leven zelf.

Misschien kwam je er tijdens de visualisatie achter dat je dingen anders wil doen of spijt hebt van zaken als je nu daadwerkelijk het leven los zou moeten laten. Dat is niet fijn om te ervaren, maar kan wel een krachtige impuls zijn om ermee aan de slag te gaan. De herfst staat weldra voor de deur, een tijd van loslaten. En daarna de winter, om te bezinnen hoe je dingen anders aan wil pakken. De cyclus van het leven draait om verandering, elk jaar, elke maan(d) en elke dag opnieuw. Tussen die veranderingen door is het heerlijk om dankbaarheid te kunnen ervaren voor de fase waarin jij je nu bevindt. Ook zonder die veranderingen kun je genieten van wat zich nu afspeelt en stilstaan bij alle dingen waar je blij mee bent. Dat is de les die je op dit moment van de natuur kunt leren. Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek kan je daarbij helpen.