Wednesday, 01 June 2022 06:09

Boekeninspiratie

Twee weken geleden kreeg ik een vraag over mijn boek van iemand die zelf ook een boek aan het schrijven was. Ze wilde graag de inhoudsopgave zien, zodat ze wist of de onderwerpen niet te veel zouden overlappen. Ze wilde namelijk niet beïnvloed worden door mijn boek, dat vond ze voor ons allebei niet eerlijk. Natuurlijk vond het delen van de inhoudsopgave geen probleem, maar haar vraag zette me wel aan het denken. Later mailde ik haar terug dat ze wat mij betreft prima mijn boek ter inspiratie mocht inzetten als het haar aansprak. Leuk zelfs.

Dat heb ik bij het schrijven van mijn boek ook gedaan. Ik had vooraf al een duidelijk beeld van wat ik wilde schrijven en waarom, maar ik lees al jarenlang boeken en heb niet de illusie dat ze mij nooit hebben beïnvloed. Ik vind het juist mooi om me te laten inspireren door het gedachtegoed van anderen en in mijn boek kom je regelmatig quotes van andere schrijvers tegen. Het leuke is dat veel van de schrijvers bij één specifiek (onder)deel van mijn boek passen. Het boek van Louise Hay genaamd Je kunt je leven helen past mooi bij het stuk dat ik schrijf over affirmaties in het hoofdstuk loslaten. De luxe van genoeg van Martin van der Gaag en Thomas Volman past bij zowel het onderwerp dankbaarheid als bezinning. De boeken van Ap kom je op een aantal plekken tegen: natuurlijk het deel over geluk, maar ook in schaduwkanten en bezinning. Het boek waar wellicht het meest uit terugkomt is Verlichting voor luie mensen. Niet omdat ik daar nou zoveel quotes uit heb gehaald, maar Paul Smits vergelijking van onze gedachten met muppets sprak bij mij erg tot de verbeelding en ik heb die vergelijking overgenomen. Het maakt het onderwerp wat lichter en helpt bij het begrijpen van hun invloed op onze kijk op de wereld.

Naast door boeken heb ik me laten inspireren door diverse oude culturen en denkers: Marcus Aurelius, Lao Tse, Socrates, maar ook ideeën en gebruiken uit het christendom, jodendom en de islam. Ze geven mijn boek rijkdom mee, een breed palet aan ideeëngoed dat ik met liefde in mijn verhaal heb proberen te verweven. Het is echt mijn verhaal, maar zij versterken en onderbouwen het.

Achterin mijn boek vind je een lijst van gebruikte en aanbevolen literatuur. Een mooie duik in mijn boekenkast en aanraders als je je in een van de thema’s wil verdiepen.