Sunday, 19 September 2021 05:58

Herfst: kiezen en loslaten

Hoewel het weer anders doet vermoeden, start komende week de herfst. Dag en nacht zijn woensdag even lang en hierna zullen de dagen verder gaan korten.

Na een periode van groei en bloei is het enorm belangrijk dat er een periode van loslaten en bezinning volgt. In onze maatschappij ligt de nadruk vooral op het eerste: we willen onszelf ontwikkelen, vooruit komen, steeds beter worden. En tegelijkertijd eeuwig jong blijven. Verval, loslaten en de dood hebben een veel minder prominente rol in onze samenleving. Sterker nog, veel van ons staan er liever niet bij stil. Loslaten voelt als falen en stilstand als achteruitgang. Toch is deze periode juist heel waardevol en noodzakelijk om ruimte te creëren voor wat nieuws. Het leven is geen stijgende lijn van a naar b, maar draait rond in cycli.

Wanneer je merkt dat je teveel ballen in de lucht houdt, is het tijd om er een paar los te laten. Je hoeft ze niet zomaar uit je handen te laten vallen of voor altijd weg te gooien, maar er is maar een beperkt aantal dat je omhoog kunt houden zonder dat je er zelf aan onderdoor gaat. Dat kan zo zijn met werkklussen, maar ook met sociale activiteiten (zeker zo na corona kan het best lastig zijn om daar weer balans in te vinden).

De herfst is een tijd van loslaten, maar als je twijfelt over wat je het beste los zou kunnen laten is het belangrijk om eerst daarop te focussen. Met welke ballen wil je blijven jongleren? Welk pad past momenteel het beste bij je en welk ander pad laat je daarom links liggen? Deze visualisatie kan je daarbij helpen.