Friday, 15 April 2022 06:14

Natuurlijk eieren verven

Je kent het eieren schilderen vast nog wel van vroeger of misschien doe je het jaarlijks met je (klein)kinderen. Je kunt eieren gemakkelijk met een kwastje en verf bewerken, maar je kunt eieren ook kleuren met natuurlijke kleurstoffen. De eieren worden dan niet zo fel van kleur, maar krijgen wel een heel natuurlijke uitstraling.

(Oker)geel – kurkuma (liefst vers)
Groen – spinazie
Blauw/groen – rode kool
Blauw – bosbessen
Oranje – wortel
Roze/rood – bietjes

Neem een apart pannetje voor elke kleur. Je zult merken dat eieren met een bruine schil net een andere tint krijgen dan eieren met een witte schil. Gebruik die dus gerust door elkaar heen. Je kunt ook experimenteren met allerlei andere kruiden, thee of koffie. In wezen zijn allerlei gekleurde voedingsmiddelen geschikt. De eieren kun je daarna gewoon opeten.

Doe het ingrediënt in een pannetje en vul aan met water. Leg de eieren erin en kook 15 minuten zodat de eieren hardgekookt zijn. Haal de eitjes met een tang uit de pan en doe ze in een glazen bakje. Vul dit aan met het kookvocht en voeg een scheut azijn toe. Laat ze gerust een hele nacht in dit vocht liggen. De volgende ochtend kun je de eieren uit het kookvocht halen en ze laten drogen.

Je zult zien dat de eieren vaak een beetje gemarmerd zijn. Wil je ze nog verder decoreren? Met een mesje kun je voorzichtig wat van de kleurstof wegkrabben en zo patronen creëren. Je kunt de eitjes ook voor het koken decoreren door er een blad van een kruid op te plakken en het ei in een pantysokje te knopen. Het deel waar het blad op zit blijft dan wit.