Friday, 29 October 2021 07:48

Dieper loslaten

Na het thema loslaten van de herfst begint op 31 oktober een periode met een diepere laag van loslaten. Van oudsher vierde men in deze tijd van het jaar de voorouders en andere overleden dierbaren. Dieren werden geslacht voor de echt koude maanden startten om een voorraadje voor de wintermaanden aan te leggen. Deze tijd van het jaar draait minder om het loslaten van dingen die je het afgelopen jaar bent tegengekomen en meer om het transformeren van oude patronen of ideeën.

Bij de start van de herfst zou je kunnen denken aan het loslaten van je voornemen om dagelijks te sporten. Daar begon je in het voorjaar enthousiast mee, maar het blijkt toch niet te werken voor je. Dan is 21 september een mooi moment om de balans op te maken en te kijken of je nog wel vast wil houden aan dat idee. Ook het loslaten van een relatie die voorbijgegaan is, een vriendschap, baan of huis past goed bij die energie van de natuur.

Vanaf 31 oktober gaan we een aantal stappen dieper en de energie van de natuur van dit moment nodigt je uit om die reis verder naar binnen te maken. Het loslaten van een oud patroon dat je als kind vertelde ‘dat je het toch niet kon’ en dat bij elke nieuwe stap die je wil zetten je tegenhoudt. Of de overtuiging dat je het eigenlijk niet waard bent om van gehouden te worden, waardoor je relaties telkens stroef lopen. De komende periode is de tijd om dergelijke gedachten bloot te leggen en hen te transformeren. Het zijn vaak processen die meerdere jaren nodig hebben om daadwerkelijk te doorlopen, want dergelijke denkbeelden zijn zo diep in jezelf opgeslagen dat ze onderdeel zijn geworden van je identiteit.

Vaak weten we wel welke gedachten ons belemmeren, zeker als we al langere tijd het pad van zelfontwikkeling bewandelen. Maar sommige houden zich schuil in onze blinde vlek. 31 oktober is een mooi moment om ze uit de schaduwen te halen en in het licht te zetten, om zo te ontdekken of je deze kant/gedachte/overtuiging wil houden of dat het tijd is om er afscheid van te nemen. Deze visualisatie kan je daarbij helpen.