Wil je je verdiepen in leven volgens de seizoenen en zo jaar rond bezig zijn met de energie van de natuur? Dan is deze schriftelijke cursus Volg jaarrond je natuurlijke ritme iets voor jou.

Leven volgens je natuurlijke ritme is een manier van leven waarbij je de energie van de wisselende seizoenen inzet om jezelf verder te ontwikkelen en problemen waar je tegenaan loopt aan te pakken. Dat klinkt misschien zweverig of abstract, maar is het niet. Het is juist een heel aardse manier van leven. De manier van leven die we als mensheid het allergrootste deel van ons bestaan hebben geleefd.

Elke periode in het jaar heeft een eigen energie en daar past een thema bij om op dat moment aan te werken. De oppeppende naar buiten gerichte energie van de lente geeft je nieuwe plannen en ideeën een boost, terwijl de afnemende energie van het najaar juist uitnodigt om los te laten. Door een jaar rond hier aandacht aan te besteden, doorloop je als het ware alle facetten van het leven. De cursus bestaat uit 9 delen die je een jaar lang kunt volgen.

Anders dan bij de e-learning is het bij de schriftelijke cursus mogelijk om vragen te stellen en ontvang je persoonlijke begeleiding. In wezen krijg je dus niet alleen een cursus, maar ook een coachingstraject!
Image
Wat houdt de schriftelijke cursus in?
De schriftelijke cursus staat eigenlijk tussen het boek (dat voornamelijk uit veel theorie en achtergronden bestaat) en de e-learning (die bestaat uit wekelijkse oefeningen en praktische tips) in. Per deel vind je theorie terug, maar deze wordt telkens direct gekoppeld aan oefeningen die je in de praktijk kunt uitvoeren. Er zijn schrijfopdrachten, (ingesproken) visualisaties en praktijkopdrachten. Ook bevat elk deel een huiswerkblad met vragen, dat je kunt insturen. Het gaat hierbij niet zozeer om het checken of je de stof hebt begrepen, maar juist om jouw persoonlijke invulling ervan. Je krijgt hier binnen een week feedback op en volgt zo naast je cursus een coachingstraject.
Image

De thema's

Geluk – 21 juni
Dankbaarheid – 1 augustus
Loslaten – 21 september
Schaduwkanten – 31 oktober
Bezinning – 21 december
Plannen maken – 1 februari
Doelen verwezenlijken – 21 maart
Liefde – 1 mei
Opbouw
De cursus start met een hoofdstuk over de achtergronden van de 8 thema’s. Waarom zijn ze gekoppeld aan specifieke perioden in het jaar? Wat hebben de oude jaarfeestvieringen hiermee te maken? Hoe ga je zelf om met de wisseling van de seizoenen en op welke manier zou hier meer aandacht aan willen schenken? Ook staan we stil bij je leerdoelen en de redenen waarom je deze cursus bent gaan volgen.

Na het eerste deel volgen nog acht delen, waarbij telkens één van de thema’s centraal staat. Elk thema beslaat een periode van 6 tot 7 weken. Gedurende die tijd kun je de theorie lezen en de oefeningen doen. Aan het einde van de periode kun je het huiswerk insturen en zo feedback ontvangen.
Image
Image
Het huiswerk insturen
Wat mijn cursus anders maakt dan veel andere online cursussen is dat je de mogelijkheid hebt om huiswerk in te sturen. Vaak werk je online zelfstandig een training of cursus door. Voor sommige mensen werkt dat heel goed, maar ben je op zoek naar meer verdieping of vind je het gewoon lastig om gemotiveerd te blijven, dan kan het enorm helpen om op vaste momenten tijdens de cursus feedback te krijgen. Het zorgt voor verdieping van je traject en helpt om de cursus af te maken. Door huiswerkopdrachten te maken, sta je bewuster stil bij wat je geleerd hebt en bij wat je nog lastig vindt. Juist omdat de cursus een startpunt is voor een leven lang leven volgens de seizoenen, is het enorm waardevol om de opdrachten daadwerkelijk te maken. De jaren nadat je de cursus hebt gevolgd, kun je je huiswerkopdrachten erbij pakken en verdergaan waar je was gebleven met dat thema. Na één periode van loslaten kun je al aardig wat geleerd hebben, maar elk jaar kom je dat thema opnieuw tegen. Elk jaar wordt het weer herfst en zijn er in je leven dingen die je mag loslaten. Terugkijken op hoe je dat het jaar ervoor hebt aangepakt, maakt dat je steeds een stapje verder komt.

Wil je nog intensiever met de thema’s aan de slag of heb je behoefte aan meer begeleiding? Dan kun je naast het huiswerk insturen ook een coachingstraject volgen. Dat zijn gesprekken (in mijn praktijk in Tilburg, of online via Teams) waarbij we dieper ingaan op jouw persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je de schriftelijke cursus volgt, ontvang je hier korting op.
Kosten
De schriftelijke cursus kost €145 (digitaal per mail) of €185 (geprint in een mooie opbergmap incl. verzendkosten). De prijs omvat alle delen en de persoonlijke begeleiding.