Sunday, 19 June 2022 08:20

Boomademhaling

Deze visualisatie kun je natuurlijk binnen doen, maar je kunt hem ook beluisteren/doorlezen en dan buiten in de natuur oefenen. Op die manier kun je letterlijk met een boom ademen.

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken meditatie

“Ga ontspannen zitten, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe je je longen volzuigt met lucht. Je borstkas beweegt mee en misschien je buik ook. Met iedere ademhaling haal je frisse zuurstof naar binnen en met elke uitademing laat je meer en meer los van de dag tot dusver.

Stel je dan voor dat je in het bos staat tussen allemaal grote loofbomen. Overal om je heen zie je de weerbarstige stammen, de stevige takken en groene bladeren. Deze bomen zorgen voor de zuurstof die jij inademt. Elke inademing die jij doet, haalt zuurstof naar binnen. En elke uitademing blaast CO2 naar buiten. Bij de bomen om je heen is dat precies andersom. Zij nemen via hun blaadjes CO2 op en laten zuurstof los. Samen vormen jullie dus een perfecte cyclus. In en uit, uit en in. In en uit, uit en in.

Ga voor een boom staan en probeer contact te maken, bijvoorbeeld door je hand even op z’n bast te leggen. Of ga eronder zitten, met je rug tegen de stam. Stel je voor dat zuurstof een bepaalde kleur heeft, en CO2 een andere kleur. Zie hoe jullie die kleuren uitwisselen, in een voortdurende cyclus van geven en ontvangen. De CO2 wordt door de boom omgezet naar zuurstof, en jij zet de zuurstof weer om in CO2. Zo zijn jullie verbonden.

Bedank de boom voor de uitwisseling en breng je aandacht weer terug naar jouw eigen ademhaling. Adem een paar keer rustig door, beweeg je handen en voeten en kom helemaal terug naar het hier en nu.”