Wednesday, 01 June 2022 06:10

Dankbaarheid - Een jaar rond geluk

Het thema dankbaarheid is in het boek gekoppeld aan 1 augustus: de tijd van de vroegere oogstfeesten. Men oogstte in deze periode het graan en bakte hier de eerste broden van. Een tijd om dankbaar te zijn voor de overvloed van de natuur. Hoewel het mooi past bij die oogsttijd, is dankbaarheid ervaren iets wat je jaarrond veel geluk kan brengen. Zelf ervaar ik de laatste tijd veel dankbaarheid. Het was een dankbaar moment toen de (juist geprinte) boeken allemaal binnenkwamen en mijn woonkamer vol stond met dozen boeken die ik van begin tot eind zelf heb gecreëerd. Van de allereerste opzet en intenties tot het uitgegeven eindproduct. Heel bijzonder om dan het resultaat te zien. Ik voelde me dankbaar dat ik had doorgezet en dankbaar dat ik deze lessen, die voor mij zo belangrijk zijn, door mag gaan geven.

In het dankwoord achterin bedank ik mijn ouders, broer en zus voor het doorlezen van het manuscript en hun enthousiasme als ik vertelde over mijn plannen. Ook bedank ik Jurre, die met z’n kennis van de Nederlandse taal alle laatste foutjes uit mijn definitieve versie heeft gehaald. En natuurlijk voor alle keren dat hij me iets uit handen nam, zodat ik tijd vrij kon maken om aan Jaarrond te werken. Maar bovenal bedank ik de natuur, mijn grootste inspiratiebron en raadgeefster. Ik heb de hoofdstukken in het boek grotendeels synchroon aan de bijpassende perioden van het jaar geschreven en wanneer ik vastliep hoefde ik maar naar buiten te stappen om nieuwe inspiratie op te doen. Ik heb tijdens het schrijven mijn eigen ontwikkeling mogen verdiepen en mijn liefde voor de natuur is daarbij enorm gegroeid. Zelfs die voor de winter, waar ik voorheen zo’n hekel aan had. Natuurlijk is ze niet alleen een koesterende bron; de natuur kan ook hard en meedogenloos zijn. Maar ze leert me nederig te zijn, dat alles twee kanten heeft en dat alle delen samen voor balans zorgen.

Als laatste wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar jullie. Voor de vele hartverwarmende reacties bij bestellingen en op mijn berichten hier. Een boek gaat pas leven wanneer het door anderen wordt gelezen en ik voel me enorm dankbaar dat jullie massaal dit mooie pad van leven volgens de seizoenen willen gaan bewandelen. Ik hoop dat ik jullie mag gaan inspireren om je eigen reis door de seizoenen te volgen en de thema’s verder uit te diepen.