Wu Wei Wintermeditatie

Eén van de dingen die het lastig maakt om regelmatig te mediteren is het gevoel dat je wel wat nuttigers te doen hebt. Als er een to do-list op je wacht, schiet tijd vrijmaken om te mediteren, bezinnen of ontspannen er gemakkelijk bij in. Deze meditatieoefening is echter juist gemaakt voor de momenten dat je je verveelt of je moe en futloos voelt. Het is een oefening die er niet op gericht is om je energie te geven of op te peppen, maar om het gevoel te omarmen. In de oosterse filosofie noemen ze dat ook wel Wu Wei: doen door niet te doen. Het actief kiezen voor niet doen en het toelaten van die energie.

Je kunt de ingesproken versie hier terugvinden (via Youtube): Ingesproken meditatie

Ga ontspannen zitten of liggen. Ga met je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe je borst en buik uitzetten bij elke inademing en weer inkrimpen bij elke uitademing. Als er gedachten in je opkomen, probeer je daar dan niet op te focussen maar breng je aandacht terug naar je adem. De adem is je focuspunt. In en uit. In en uit.

Hoe voel je je op dit moment? Is er sprake van onrust in je geest of ongemak in je lichaam? Het is winter en de energie van de natuur is na een periode van loslaten nu naar binnen gekeerd. De start van de lente duurt nog maanden en we bevinden ons in een periode van stilstand en bezinning. Hoe ervaar jij de winter? Kun jij je overgeven aan de lome ontspannen energie of roept het weerstand in jezelf op? Zijn er verwachtingen van jezelf of van anderen die je belemmeren om je over te geven aan deze energie?

Laat alle ideeën en indrukken maar in je opkomen en als je ongemak of onrust ervaart, laat deze dan toe of zelfs groter worden. Ervaar maar wat die onrust met je doet, in je geest en in je lijf. Vaak gaat het om weerstand. Weerstand tegen hoe iets nu is, tegen hoe je vindt dat het zou moeten zijn of tegen de verwachtingen die je had maar die niet uitkomen. Terugschakelen in energie betekent het loslaten van je verwachtingen van wat zou moeten en wat je zou willen. Het gaat om het creëren van leegte.

Stel je voor hoe de onrust, vermoeidheid of andere onprettige gevoelens zich samenklonteren op één plek in je lichaam. Misschien komt het samen in je hoofd, je hart of je buik. Of misschien wel op een heel andere plek. Breng je aandacht daar naartoe. Stel je dan voor dat je op die plek leegte creëert. Ruimte, zonder iets erin. Als een groot zwart gat in de ruimte trekt die plek alle negatieve gevoelens van weerstand en onrust naar zich toe. Ze verdwijnen in het niets. Wat overblijft is lege ruimte, vrij van verwachtingen en verlangens. Simpelweg niets. Het niets breidt zich uit, van die plek in je lijf door de rest van je lichaam. De leegte voelt eerst misschien eng, maar hoe groter die wordt, hoe meer rust het brengt. Je lichaam en geest worden volledig omvat door de rust. Een diepe stilte ontstaat in en om je. Ervaar maar eens hoe dat voor je is. Geef je over aan het niets.

Breng je aandacht dan weer terug naar je ademhaling. Hoe was het om die leegte te ervaren? Is er ruimte voor leegte in je leven? Om je over te kunnen geven aan moeheid of stilte?

Ervaar dan hoe je met elke inademing je bewustzijn weer terughaalt en daarmee vul je de leegte in je lichaam. Bepaal zelf hoe je je lijf opvult, met bewustzijn en aandacht. Het zwarte gat wordt kleiner en kleiner en verdwijnt uiteindelijk. Maar de rust en stilte die het met zich meebrengt, kun je op elk gewenst moment oproepen. Kom met je aandacht helemaal terug naar het hier en nu en open wanneer je eraan toe bent je ogen. Als je de tijd hebt, stap dan niet meteen in de hectiek van de dag, maar ontspan of doe een dutje.

Read 561 times