Friday, 19 March 2021 08:04

Een 'nieuwe rijke' worden

Vanaf 21 maart, start van de lente, staat in het jaar rond leven volgens de seizoenen het thema doelen verwezenlijken centraal. Het voorjaar is hét moment om met plannen of ideeën aan de slag te gaan en de eerste stappen te zetten op weg naar ze daadwerkelijk in de praktijk brengen. De opwekkende en naar buiten gerichte energie van het voorjaar helpt je daarbij.

Ik ben momenteel het boek Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferriss aan het lezen. Niet omdat ik wil stoppen met mijn baan in het onderwijs, maar de achterliggende gedachten vind ik erg interessant. Hij heeft het in zijn boek over ‘de nieuwe rijken’ die fundamenteel anders in het leven staan dan wat lange tijd, en eigenlijk nu nog wel, de norm is. Het neemt afstand van de standaard van fulltime werken, (zoveel mogelijk) geld verdienen, veel consumeren en voor jezelf rechtvaardigen dat je nu misschien wel keihard werkt, maar er later van kunt gaan genieten. Als je maar eenmaal een groter huis hebt, promotie hebt gemaakt of met pensioen kunt gaan. Dan begint het grote genieten! En kun je eindelijk ontspannen.

Een nieuwe rijke worden
De nieuwe rijken, zoals hij het verwoordt, zijn mensen die juist nu willen genieten zonder hard te hoeven werken. Een groot deel van zijn boek gaat om het verwerven van passief inkomen en hoe hij van dat geld de hele wereld over reist van de ene luxe accommodatie naar de andere. Dat is niet iets wat ik nastreef. Wat wel een mooie les is die je uit het boek kunt halen, is hoe hij tegen het leven aankijkt. Hij ziet geld als een middel, nooit als een doel op zich. Je hoeft niet veel geld te verdienen om het leven te kunnen leiden dat je wil. De meeste dingen op je bucket list kun je binnen nu en een jaar verwezenlijken. Het enige inzicht dat je daarvoor nodig hebt is dat je je resources (tijd, energie en geld) inzet voor dingen waar jij gelukkig van wordt. Niet kijken naar wat de maatschappij vindt dat je zou moeten hebben, kopen of doen. Niet willen wedijveren met vrienden of familie. Je laten verleiden door mooie foto’s op social media waardoor je het gevoel krijgt iets te missen als je niet andermans doelen nastreeft.

Het gaat om je eigen pad volgen. Die dingen te kiezen die bij je passen en vanuit daar rekenen hoeveel geld je ervoor nodig hebt. Rijken kunnen zich heel arm voelen en andersom. Je wordt zo’n ‘nieuwe rijke’ door alleen dat te kopen, te doen en te willen wat bij je past. En daar je werkweek op aan te passen. Zelf voel ik me al jaren fijn bij drie dagen in de week werken in het onderwijs. Het is meer dan genoeg voor mijn vaste lasten en er blijft voldoende over om te sparen. En nog belangrijker: het zorgt ervoor dat ik vier dagen in de week overhoud om te werken aan andere dingen die ik leuk, interessant en belangrijk vind. Vrije tijd is voor mij waardevoller dan veel geld.

Natuurlijk is elke situatie anders en soms valt er nou eenmaal weinig te kiezen. Maar ook binnen de mogelijkheden die je hebt, kun je je focus leggen op wat je graag zou willen. Heb je weinig geld, dan heb je misschien wel tijd of energie om in je doelen te steken. De komende periode kun je werken aan je doelen verwezenlijken. Geen idee welke doelen nou echt bij je passen of vind je het lastig om te weten of het echt je eigen pad is dat je bewandelt? Dan zou je de maartvisualisatie – bewandel je eigen pad kunnen volgen en de droomlijnenschrijfoefening kunnen doen.